HTML

Elérhetőségem

INGYENES mini tanfolyam

Név: *
Email: *

Kalló Melinda kineziológus - Kineziológia blog

Ha válaszút elé érkeztél és nem tudod hogyan tovább, először is el kell döntened hogy barátságos vagy barátságtalan univerzumban élsz-e...(Einstein egyik híres mondása). Sorsodat a választás pillanatában alakítod. Olyan embereknek segítek akik valami miatt nem tudnak továbblépni az életben. Segítek nekik átlátni a problémát, célt és értelmet találni az életben. Feloldom a bennük levő blokkokat, hogy tovább tudjanak lépni és hogy teljesebb életet éljenek.

Tarts velem a Facebookon is!

Címkék

agyféltekék (2) allergia (1) álmok (4) anya (1) áramlat (2) átváltozás (1) az élő mátrix (1) a titok (1) baba (2) boldogság (5) célok (5) david hawkins (1) depresszió (1) diéta (1) döntés (1) éft (1) egészség (2) éld az (1) életcél (5) életstílus (1) energia (2) értékrend (1) félelem (1) félelmek (1) film (2) flow (2) fogyókúra (1) gondolataink (6) gyerek (8) gyereknevelés (8) gyermek (2) gyógyítás (2) gyógyulás (1) halogatás (1) harmónia (5) heti frissítő (9) hiedelmeink (2) hitrendszer (5) hosszú élet titka (1) hullámvölgy (1) igazság (1) inga (1) intuíció (1) izomtesztelés (5) karrier (1) kineziológia (14) kineziológia gyakorlat (8) kineziológus (3) kismama (1) kommunikáció (2) konfliktus (1) korlátozó hiedelmek (2) köszönöm ereje (1) kreativitás (2) krízis (1) lehetőségek (2) louise l hay (1) meditáció (2) oldás (2) önbecsülés (2) önbizalom (3) önbizalomhiány (1) önértékelés (4) one brain (6) önismeret (4) önkifejezés (2) online tanácsadás (1) pánik (1) paradigmaváltás (1) pozitív gondolkodás (3) pránaevés (1) problémamegoldás (2) stressz (7) stresszek (1) stresszoldás (7) szakítás (2) szellemi törvény (1) személyiségfejlesztés (2) szeretetnyelv (1) szerkezet funkció (1) szokások (1) születés (1) szülő (2) szülők (1) tanulás (1) traumák (2) tudatalatti (1) tudatosság (2) újrakezdés (5) választás (1) változás (7) van választásod (1) vezérlő értékeink (1) világnézet (2) vonzás törvénye (9) életed (2) Címkefelhő

Gyerekekre hangolva. A gyerekek 5 szeretetnyelve.

2010.02.24. 14:29 Ariadné2010

Azért adtam ezt a címet ennek a blog bejegyzésnek, mert ez a címe az egyik kedvenc gyereknevelésről szóló könyvemnek. Gary Chapman: „Gyerekekre hangolva”. Nagy felismerést hozott nekem ez a könyv, bár ami benne foglaltatik lényegében minden gyereknevelési könyvben elhangzik így vagy úgy, de ez a könyv egy teljesen más rálátást adott nekem a témában.  Pontosan olyan volt, mintha egy nyelvtanfolyamon vettem volna részt. Szeretetnyelv-tanfolyamon.

 

Vajon mindenki ismeri és beszéli gyermeke szeretetnyelvét? Minden gyermeknek van egy elsődleges szeretetnyelve. Ez a szeretetközlésnek az a módja amelyre a legérzékenyebben reagál..

 

A nevelésben minden a szülő-gyermek szeretetkapcsolatán múlik. Semmi nem működik jól ha nem elégítjük ki gyermekünk érzelmi szükségleteit. Minden szülő őszintén szereti gyermekét, de ha ezt nem sikerül éreztetni vele azáltal, hogy az ő szeretet nyelvén szólítja meg – a gyermek nem tapasztalja meg szeretetünket.

 

Úgy tölthetjük fel gyermekünk érzelmi tankját, ha az ő szeretetnyelvén beszélünk vele. Ha érzi hogy szeretjük, sokkal könnyebben tudjuk fegyelmezni és nevelni, mint ha érzelmi szükségletei betöltetlenül maradnának.

 

Ahhoz tehát hogy érezze szeretetünket, meg kell tanulnunk elsődleges szeretetnyelvét. Minden gyermek a maga sajátos módján szerez tudomást szülei szeretetéről. A szeretet kifejezésének és befogadásának alapvetően ötféle módja van:

 

Első szeretetnyelv: Testi érintés

 

Az ölelések és a puszik a legáltalánosabb kifejezései ennek a nyelvnek, de ezen kívül is „gazdag” szókincsből válogathatunk. Az édesapák például feldobhatják egyéves kisfiúkat, megpörgethetik hétéves lányukat, hatalmas hahoták közepette körbetáncolhatják velük a szobát. Az édesanyák például ölbe vehetik hároméves kicsinyeiket meseolvasás közben.

 

Tanulmányokból úgy tűnik hogy nagyon kevesen ismerik fel a gyermek égető szükségét a fizikai kontaktusra, pedig ez az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy érzelmi tankját feltétel nélküli szeretettel töltögessük tele.

 

Második szeretetnyelv: Elismerő szavak

 

A szavaknak hatalma van. A gyengéd, dicsérő, bátorító, és útmutatást adó szava mind azt fejezik ki: „Fontos vagy számomra”. A gyermek biztonságérzetét, önértékelését táplálják. Életre szóló erőforrást jelentenek a gyermek számára. A második szeretetnyelv tehát a dicséret. Sok gyermeket leginkább az elismerő szavak győzik meg szülei szeretetéről.

 

Ha észrevesszük hogy úrrá lett rajtunk a bírálat és a negatívizmus, kérjünk bocsánatot gyermekünktől. Biztosítsuk őt arról, hogy szeretjük és arra törekszünk, hogy ezt kis is mutassuk. Mivel a pozitív kommunikáció létfontosságú a szülő-gyermek kapcsolatban, érdemes azon fáradozni hogy elhagyjuk régi megrögzött szokásainkat és újakat alakítsunk ki. A gyermekünkkel való örömteli és bizalmas kapcsolat bőségesen kárpótol majd erőfeszítéseinkért.

Harmadik szeretetnyelv: Minőségi idő

 

Manapság sok szó esik a minőségi időről, különösen azért mert egyre több az olyan család, ahol mindkét szülő dolgozik. De miközben minduntalan emlegetjük gyermekeink csak sóvárognak utána.

 

A minőségi idő azt jelenti hogy osztatlan figyelmet szentelünk valakinek. Ahogy a gyermek cseperedik egyre nehezebb elegendő időt szánni rá, mert a testi érintéstől és a szóbeli megerősítéstől eltérően a minőségi idő valódi áldozatot igényel a szülő részéről. Ha minőségi időt akarunk szánni gyermekünkre le kell mondanunk egyes fontosnak tartott elfoglaltságainkról.

 

Amikor a szülő minőségi időt tölt gyermekével jelenlétével ajándékozza meg. Gesztusa ezt fejezi ki: „Egyedülállóan fontos vagy számomra. Szívesen vagyok veled” A gyermek úgy érzi ő a legfontosabb anyja, apja számára, aki igazán szereti, hiszen kitünteti kizárólagos figyelmével.

 

Negyedik szeretetnyelv: Ajándékozás

 

Az ajándék a szeretet kézzelfogható kifejezése nemcsak abban a pillanatban, hanem évekkel később is. A szívünknek legkedvesebb ajándékok a szeretet jelképévé és a szeretetnyelv egy-egy kifejezésévé válnak. Azonban elengedhetetlen hogy kiegészítsük a többi szeretetnyelv kifejezéseivel is.

 

A legtöbb gyermek örül ha ajándékot kap, de vannak közöttük olyanok akik számára elsődleges az fejezi ki szüleik szeretetét. Kéréseik özönét hallva könnyen azt gondolhatnánk hogy ez mindannyiukról elmondható. Való igaz, hogy minden gyermek szeret ajándékot kapni. De teljesen másként fogadják az ajándékot azok akiknek ez az elsődleges szeretetnyelvük.

 

Az ilyen gyermek nagy jelentőséget tulajdonít az eseménynek és kitüntetett személynek érzi magát. Közben pedig azt igényli hogy maradéktalanul ráfigyeljünk. Miután kibontotta a nyakunkba borul és túláradó örömmel mond köszönetet.

 

De nemcsak az átadás perceiben van oda az ajándékért hanem utána is nagy becsben tartja.

 

Ötödik szeretetnyelv: Szívességek

 

Természetesen szüntelenül gyermekünk rendelkezésére kell álljunk, de nem azért, hogy minden kénye kedvének eleget tegyünk. Az igazi szolgálatban az vezérel, hogy mi válik a javára. Úgy kell megtöltenünk gyermekünk érzelmi tankját szívességgel, hogy közben azt tartsuk szem előtt ami neki a legjobb. A többi szeretetnyelv megnyilvánulására is s szükség van, hogy maradéktalanul kielégítsük szeretetvágyát.

 

A szülő szolgálatkészsége mintaértékű a gyermek számára és megtanítja a felelősségvállalásra.

 

Ha gyermekünk elsődleges szeretetnyelve a szolgálatkészség, , akkor sem kell minden szavára ugranunk. Ellenben fel kell ismernünk azokat a kéréseit, amelyek mögött szeretetvágy áll.

 

Hogyan ismerem fel hogy gyermekemre melyik a jellemző?

 

Eltart egy kis ideig, de ha megfigyeljük őket sok árulkodó jelet vehetünk észre. Például kérdezzük meg tőle, hogy „ Honnan tudod hogy anya és apa szeretnek téged?” A válaszok a következők lehetnek: „ Anya mindig mondja, hogy nagyon szeret és hogy nagyon ügyes vagyok” (elismerő szavak), „Tudom hogy szeretnek hiszen folyton elárasztanak öleléssel és puszikkal” (testi érintés), „Apa mindig eljön velem focizni” vagy „Anya minden este mesét olvas nekem” (minőségi idő), „Apa minden hosszabb útjáról amikor hazajön hoz nekem valami érdekes ajándékot” (ajándék), „Édesanyám varrta meg az iskolai jelmezemet” (szolgálatkészség).

 

Az alábbi szempontok további segítséget jelentenek gyermekünk szeretetnyelvének a megismerésében:

 

  1. Figyeljük meg hogyan fejezi ki szeretetét irántunk
  2.  Figyeljük meg hogyan fejezi ki mások iránt érzett szeretetét
  3. Figyeljük meg mit kér leggyakrabban
  4. Figyeljük meg mire panaszkodik leggyakrabban

 

A szülők általában sokkal  nagyobb mértékben felelősek gyermekeik viselkedéséért, mint amennyit nyugodt lelkiismerettel elismernek. Éppen ezért jó ha egy szülő megismeri azokat az eszközöket amellyel valós befolyása lehet gyermeke viselkedésére. Az 5 szeretetnyelv ismerete és alkalmazása csak egy a sokból, de egy rendkívül hatékony eszköz a szülő kezébe.

 

Nekem nagyon sokat segített, más megvilágításba helyezte a dolgokat. Bár egy szülő sok mindenre ráérez, de azért vannak esetek amikor nem olyan egyértelmű a dolog. Mindekinek csak javasolni tudom hogy olvassa el Gary Chapman :”Gyerekekre hangolva” című könyvét, mert sokkal bővebben ismerteti a témát.

 

Ha szükséged van ONLINE TANÁCSADÁSRA klikkelj ide és tedd fel a kérdésedet. Ha elakadtál az életben és nem tudod hogyan tovább, ha gyereknevelési vagy párkapcsolati gondjaid vannak KÉRDEZZ BÁTRAN!

 

 

 

 

                                                                   

 

2 komment · 1 trackback

Címkék: gyermek szeretetnyelv

A bejegyzés trackback címe:

https://vanvalasztasod.blog.hu/api/trackback/id/tr371786709

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Gyerekekre hangolva. A gyerekek 5 szeretetnyelve. - Varázslatos kineziológia 2010.02.24. 15:02:56

Voltál már szeretetnyelv tanfolyamon? Vajon mindenki ismeri és beszéli gyermeke szeretetnyelvét? Minden gyermeknek van egy elsődleges szeretetnyelve. Ez a szeretetközlésnek az a módja amelyre a legérzékenyebben reagál.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Palma, Ágnes 2013.06.21. 13:45:12

a Gyermekre hangolva könyvet hol lehet megvásárolni? Nagyon fontos lenne számomra. Köszön
süti beállítások módosítása