HTML

Elérhetőségem

INGYENES mini tanfolyam

Név: *
Email: *

Kalló Melinda kineziológus - Kineziológia blog

Ha válaszút elé érkeztél és nem tudod hogyan tovább, először is el kell döntened hogy barátságos vagy barátságtalan univerzumban élsz-e...(Einstein egyik híres mondása). Sorsodat a választás pillanatában alakítod. Olyan embereknek segítek akik valami miatt nem tudnak továbblépni az életben. Segítek nekik átlátni a problémát, célt és értelmet találni az életben. Feloldom a bennük levő blokkokat, hogy tovább tudjanak lépni és hogy teljesebb életet éljenek.

Tarts velem a Facebookon is!

Címkék

agyféltekék (2) allergia (1) álmok (4) anya (1) áramlat (2) átváltozás (1) az élő mátrix (1) a titok (1) baba (2) boldogság (5) célok (5) david hawkins (1) depresszió (1) diéta (1) döntés (1) éft (1) egészség (2) éld az (1) életcél (5) életstílus (1) energia (2) értékrend (1) félelem (1) félelmek (1) film (2) flow (2) fogyókúra (1) gondolataink (6) gyerek (8) gyereknevelés (8) gyermek (2) gyógyítás (2) gyógyulás (1) halogatás (1) harmónia (5) heti frissítő (9) hiedelmeink (2) hitrendszer (5) hosszú élet titka (1) hullámvölgy (1) igazság (1) inga (1) intuíció (1) izomtesztelés (5) karrier (1) kineziológia (14) kineziológia gyakorlat (8) kineziológus (3) kismama (1) kommunikáció (2) konfliktus (1) korlátozó hiedelmek (2) köszönöm ereje (1) kreativitás (2) krízis (1) lehetőségek (2) louise l hay (1) meditáció (2) oldás (2) önbecsülés (2) önbizalom (3) önbizalomhiány (1) önértékelés (4) one brain (6) önismeret (4) önkifejezés (2) online tanácsadás (1) pánik (1) paradigmaváltás (1) pozitív gondolkodás (3) pránaevés (1) problémamegoldás (2) stressz (7) stresszek (1) stresszoldás (7) szakítás (2) szellemi törvény (1) személyiségfejlesztés (2) szeretetnyelv (1) szerkezet funkció (1) szokások (1) születés (1) szülő (2) szülők (1) tanulás (1) traumák (2) tudatalatti (1) tudatosság (2) újrakezdés (5) választás (1) változás (7) van választásod (1) vezérlő értékeink (1) világnézet (2) vonzás törvénye (9) életed (2) Címkefelhő

Egyszerű, mégis erőteljes stressz csökkentő gyakorlatok

2011.01.18. 09:25 Ariadné2010

 

Tudatosítsd a stresszt a testedben

 
Minden ember megtapasztalja a stresszt az élete folyamán. Valljuk be őszintén, hogy soha nem gondoltuk át, hogy egy ilyen jelenség mögött milyen folyamatok játszanak le a testünkben, hogy mi is történik velünk valójában. A definició szerint a stressz a szervezetnek az ingerekre adott nem specifikus válasza. A közelmúltban a stressznek egy másik meghatározására is rábukkantam, amely azt mondja, hogy a stressz egy olyan érzés, jelenség amely akkor jelentkezik amikor az ember azt érzékeli, hogy az elvárások meghaladják az általa mozgósítható erőforrásokat. (Richard S Lazarus)
 
Másként fogalmazva, a stressz jelzi hogyan érzékel az elménk egy adott szituációt és ennek következtében hogyan válaszol a testünk arra a bizonyos akadályra, kihívásra, elvárásra. A stressz akkor jelentkezik, amikor azt gondoljuk, hogy nincsen elég időnk, nincsen meg a megfelelő tapasztalatunk, erőforrásunk hogy megbírkozzunk egy adott helyzettel.
 
A következő alkalommal, amikor úgy érzed, hogy stresszes vagy, figyeld meg a testedet. Ne próbálj korrigálni semmit, csak figyeld meg. Figyeld meg azt hogy a Te tested, hogyan reagál a stresszre. Ilyesmit érezhetsz:
 
-         Izom feszülés (nyakban, vállakban, hátban)
-         Állkapocs összeszorítása
-         Fejfájás
-         Gyomorpanasz
-         Emésztési problémák
-         Hányinger
-         Felületes légzés, gyors légzés
-         Szívdobogás
-         Harag, nyugtalanság, ingerlékenység
-         Általános feszültség
 
Az emberek többségének stressz hatására az izmai megfeszülnek és a légzésük felületessé válik. A pulzus megnövekszik, a gyomor összehúzódhat, az adrenalin szétárad a szervezetben. A test így készül fel arra, hogy megküzdjön az ellenséggel vagy elmeneküljön a színről. Persze ezt manapság nem tehetjük meg, de ha megtennénk, a szervezet visszanyerné egyensúlyát. Mivel levezetni nem tudjuk a felgyülemlett energiát, ez valamilyen formában benne marad a testben és mindenféle kellemetlen érzeteket eredményez. Sajnos manapság az emberek többsége folyamatosan stressz alatt áll. Ennek a következményei elkerülhetetlenek. Előbb vagy utóbb a kuktafazék felrobban.
 

Stressz és az evés

 
Nem titok, hogy a stressz és az evés összekapcsolhatók. Gyakran előfordul, hogy egy stresszesebb időszakban a csokoládé, fagylalt, krumpli, sült csirke gyakrabban kerül a szánkba. Ezek az ételek pillanatnyilag segítenek abban hogy megnyugodjunk. Ennek a hátulütőjét nem kell ecsetelni. Ha többet akarsz erről olvasni látogass el ide: http://valasztasereje.hu/category/valtozas/testsulyban/
 
Ha sokáig használod ezt a stressz csökkentő módszert, akkor ez szokássá válik és már csak akkor tudsz tőle megszabadulni ha a stressz csökkentésének más módját is eltanulod és beépíted a mindennapjaidba.
 

Egyszerű de hasznos stressz csökkentő stratégiák

 
  1. Progresszív relaxáció
 
Szorítsd ökölbe a kezedet. Tartsd szorosan egy ideig, majd engedd el és figyeld meg a kontrasztot a kér állapot között. Ismételd meg de most egy pár másodpercig hosszabb ideig tartsd ökölbe szorítva.
 
Most szorítsd ökölbe a másik kezedet, majd engedd el az előző gyakorlathoz hasonlóan. Ismételd meg de most egy kicsit hosszabb ideig tartsd.
 
Most feszítsd meg a karodat, a bicepszedet, majd lazítsd el. Ismételd meg, most egy kicsit hosszabb ideig feszítsd, majd térj át a másik karodra.
 
Feszítsd meg a homlokod. Lazítsd és ismételd.
Szorítsd össze az állkapcsod. Lazítsd és ismételd.
Feszítsd meg a vállaidat. Lazítsd és ismételd.
Feszítsd meg a hasizmodat. Lazítsd és ismételd.
Feszítsd meg a lábujjaidat, úgy hogy behajlítod őket. Lazítsd és ismételd.
 
Amint végigcsinálod a gyakorlatot, végig koncentrálj arra, hogy milyen érzet jelentkezik a testedben feszítéskor és lazításkor és koncentrálj a kontrasztra. Amikor ellazítod az előzőleg feszített izmot, a feszültséget teljesen engedd el. Az izmod váljon petyhüdtté és érezd amint a feszültség távozik az izomból.
 
  1. Nyak és Váll lazító gyakorlat
 
A feszültség leggyakrabban a nyakunkban és a vállainkban tárolódik. Ha innen felszabadítod a feszülést akkor az egész tested jobban fogja érezni magát. Ezek a gyakorlatok a jógából származnak és könnyűszerrel végrehajthatók az íróasztal mellett is.
 
Kezdj el mindkét válladdal körözni. Végezz nyolc körzést előre, nyolcat hátra.
 
Most tartsd a vállaidat lent és hajts a fejedet a jobb válladra. Számolj el húszig majd lassan emeld fel. Ismételd meg balra is. Végezz még három teljes ismétlést mindkét oldalra.
 
Tartsd a vállaidat lent, lazán és fordítsd a fejedet jobbra, amennyire csak tudod. Számolj háromig, majd lassan fordítsd vissza. Ismételd meg jobbra még négyszer. Majd a bal oldalon is ötször.
 
Ülj egyenesen és engedd a fejedet hátra és nézz felfelé. Érezd ahogyan feszül a torkod. Számolj el ötig, majd engedd vissza a fejed. Hajtsd előre a fejed és próbáld az álladdal elérni a mellkasodat és ismét számolj el ötig.
 
Fejezd be a gyakorlatot egy kis fejkörzéssel jobbra háromszor majd balra háromszor.
 
Egészségedre!
 

 

Ha értékesnek találtad ezt az információt további hasznodra válhat ha velem dolgozol életed kihívásainak megoldásában.  További információért klikkelj ide

 

 

Ha szükséged van ONLINE TANÁCSADÁSRA klikkelj ide és tedd fel a kérdésedet. Ha elakadtál az életben és nem tudod hogyan tovább, ha gyereknevelési vagy párkapcsolati gondjaid vannak KÉRDEZZ BÁTRAN!

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: stressz

A bejegyzés trackback címe:

https://vanvalasztasod.blog.hu/api/trackback/id/tr752592265

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása