HTML

Elérhetőségem

INGYENES mini tanfolyam

Név: *
Email: *

Kalló Melinda kineziológus - Kineziológia blog

Ha válaszút elé érkeztél és nem tudod hogyan tovább, először is el kell döntened hogy barátságos vagy barátságtalan univerzumban élsz-e...(Einstein egyik híres mondása). Sorsodat a választás pillanatában alakítod. Olyan embereknek segítek akik valami miatt nem tudnak továbblépni az életben. Segítek nekik átlátni a problémát, célt és értelmet találni az életben. Feloldom a bennük levő blokkokat, hogy tovább tudjanak lépni és hogy teljesebb életet éljenek.

Tarts velem a Facebookon is!

Címkék

agyféltekék (2) allergia (1) álmok (4) anya (1) áramlat (2) átváltozás (1) az élő mátrix (1) a titok (1) baba (2) boldogság (5) célok (5) david hawkins (1) depresszió (1) diéta (1) döntés (1) éft (1) egészség (2) éld az (1) életcél (5) életstílus (1) energia (2) értékrend (1) félelem (1) félelmek (1) film (2) flow (2) fogyókúra (1) gondolataink (6) gyerek (8) gyereknevelés (8) gyermek (2) gyógyítás (2) gyógyulás (1) halogatás (1) harmónia (5) heti frissítő (9) hiedelmeink (2) hitrendszer (5) hosszú élet titka (1) hullámvölgy (1) igazság (1) inga (1) intuíció (1) izomtesztelés (5) karrier (1) kineziológia (14) kineziológia gyakorlat (8) kineziológus (3) kismama (1) kommunikáció (2) konfliktus (1) korlátozó hiedelmek (2) köszönöm ereje (1) kreativitás (2) krízis (1) lehetőségek (2) louise l hay (1) meditáció (2) oldás (2) önbecsülés (2) önbizalom (3) önbizalomhiány (1) önértékelés (4) one brain (6) önismeret (4) önkifejezés (2) online tanácsadás (1) pánik (1) paradigmaváltás (1) pozitív gondolkodás (3) pránaevés (1) problémamegoldás (2) stressz (7) stresszek (1) stresszoldás (7) szakítás (2) szellemi törvény (1) személyiségfejlesztés (2) szeretetnyelv (1) szerkezet funkció (1) szokások (1) születés (1) szülő (2) szülők (1) tanulás (1) traumák (2) tudatalatti (1) tudatosság (2) újrakezdés (5) választás (1) változás (7) van választásod (1) vezérlő értékeink (1) világnézet (2) vonzás törvénye (9) életed (2) Címkefelhő

Önbecsülés….Birtokoljuk vagy csináljuk?

2010.03.11. 20:13 Ariadné2010

Lehet hogy kissé szokatlan módon közelítek ebben a bejegyzésben az önbecsüléshez, de azért olvasd végig, mert megérted a végén a lényeget.

 

 

Csináljunk egy egyszerű kísérletet. Szerinted mi a különbség az alábbi kérdésekre adott válaszok között?

 

-         Hol vásárolnál egy autót?

-         Hol vásárolnál büszkeséget?

 

-         Hova raktároznál el egy széket?

-         Hova raktároznál el egy kapcsolatot?

 

-         Milyen színű a bejárati ajtód?

-         Milyen színű a barátságod?

 

-         Milyen méretű a hálószobád?

-         Milyen méretű a önbecsülésed?

 

Ha úgy találtad hogy az első kérdésre könnyebb volt válaszolni mint a másodikra, akkor az teljesen normális. De miért van ez így? A kérdések egy konkrét, megfogható, fizikai aspektusra koncentrálnak. Tehát sokkal könnyebb ha a szóban forgó „tárgy” is konkrét, tapintható – de amikor a „tárgy” nem konkrétan megfogható, egy fogalom mint a büszkeség, kapcsolat, barátság, önbecsülés, a válasz a kérdésekre nem olyan egyszerű.

 

Na persze ez természetes, hiszen az egyik egy konkrét tárgy a másik pedig nem, mondhatnád.

 

Pontosan! Pontosan erre akarom felhívni a figyelmed!

 

Az emberek pontosan úgy kezelik ezeket a  fogalmakat mint a  büszkeség, kapcsolat, barátság, önbecsülés mint rajtuk kívül álló tárgyakat, amelyeket valahogyan megváltoztathatunk, amelyeket megjavíthatunk, elcserélhetünk mint egy autót, házat, bútordarabot.

 

Például: „Szeretnék több motivációt” vagy „Akarok egy jobb kapcsolatot” vagy „Több büszkeséget szeretnék érezni”.

 

Tudsz-e vásárolni egy új kapcsolatot a szupermarketbe?

 

Meg tudja-e javítani a szerelő a önbecsülésedet?

 

Természetesen nem. Értelmetlen az egész.

 

Nos, ennek ellenére az emberek úgy beszélnek az önbecsülésükről mint valami tárgyról, amelyet egy szerelő vagy valamilyen folyamat meg tudna javítani.

 

Miért is olyan fontos erről beszélni?

 

Azzal hogy úgy kezeljük ezeket a nem kézzel fogható dolgokat mintha tárgyak lennének magunkon kívül helyezzük őket, mintha tőlünk függetlenül is létezni tudnának. Az önbecsülésünk mintha ott a sarkon integetne felénk. Ezzel a mesterfogással elhárítjuk a felelősséget magunkról. Lehet hogy kissé bonyolultnak tűnik de megpróbálom megmagyarázni mire is gondolok.

 

A „Kapcsolat” például egy elvont főnév. Nem egyéb mint gondolatok, érzések egyvelege egy adott pillanatban. Mivel főnévként jelenik meg a mondatainkban hajlamosak vagyunk tárgyiasítani, mintha tőlünk különálló „dolog” lenne és nem a része a gondolatainknak, érzéseinknek.

 

Nos, jó lenne visszanyerni a kontrollt ezek felett az elvont főnevek felett. Szerencsénkre nagyon könnyű elkezdeni, de az igazság az, hogy életünk végéig finomíthatunk rajta.

 

Akkor kezdjük el.

 

Eddig a főnevekre koncentráltunk. Most vizsgáljuk meg egy kicsit az igéket is. Nagyon sok, hacsak nem az összes elvont főnév átalakítható valamilyen módon igévé. Vegyünk egy példát. „Szeretnék egy jobb kapcsolatot” kijelentés átfordíthatjuk: „Hogyan tudnék kapcsolódni jobban?” Teljesen más érzéseket kelt bennünk ez a második változat. Kezdi figyelembe venni a gondolataimat, érzéseimet.. Most már nem egy tőlem független dologról van szó, hanem olyasmiről ami fellett igenis van befolyásom.

 

Visszatérve az önbecsülésre… Hogyan tudnánk ezt átfogalmazni?  Például úgy hogy „Hogyan becsülöm magam?” Gondolom érzed a lényegi különbséget. Érzed mennyire visszaadja a kezedbe a hatalmat?

 

Lehet hogy a válasz a kérdésre még várat magára, de a lényeg hogy már megfogalmazódott és munkálkodik benned.

 

Sok sikert kívánok!

 

Ha szükséged van ONLINE TANÁCSADÁSRA klikkelj ide és tedd fel a kérdésedet. Ha elakadtál az életben és nem tudod hogyan tovább, ha gyereknevelési vagy párkapcsolati gondjaid vannak KÉRDEZZ BÁTRAN!

 

 

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: önbecsülés

A bejegyzés trackback címe:

https://vanvalasztasod.blog.hu/api/trackback/id/tr321832336

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Önbecsülés….Birtokoljuk vagy csináljuk? - Varázslatos kineziológia 2010.03.11. 20:17:30

Lehet hogy kissé szokatlan módon közelítek ebben a bejegyzésben az önbecsüléshez, de azért olvasd végig, mert megérted a végén a lényeget. Az önbecsülés nem integet felénk a sarkon...vagy igen?

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása